Ik weet wat u denkt: Joortje, succesvol auteur zijnd, is altijd bezig met schrijven. Helaas niet.
Feitelijk heb ik maar twee hobby’s: Nietzsche lezen en het internet afstruinen naar enge ziekten die ik mezelf kan toe-eigenen.

Vandaag kwamen deze twee hobby’s samen. Ik las namelijk dat Nietzsche, waarvan altijd werd aangenomen dat syfilis hem de das omdeed, mogelijk leed aan een aandoening waarvan ik nog nooit had gehoord: Cadasil. Dat is een erfelijke ziekte die gekenmerkt wordt door TIA’ s, herseninfarcten, migraine met aura, dementie en psychiatrische symptomen.

Heeft u dat ook? Dat u een enge ziekte ziet en meteen een klik voelt? Zo van: BLAMMO! Wij horen bij elkaar! Dat heb ik nu dus met Cadasil.

Sinds enige tijd word ik namelijk geplaagd door vreemde toevallen waarvan de neuroloog zegt dat ze veroorzaakt worden door een relatief onschadelijke vorm van epilepsie. Maar ik weet wel beter: het zijn TIA’s. Oftewel: ‘microberoertes’. Dat heb ik op internet gelezen. En microberoertes, dat spreekt voor zich, zijn de opmaak voor macroberoertes.

Migraines heb ik ook, zoals u weet. Aura’s bestaan geeneens: ik heb de mijne eens laten behandelen en die vent stond volgens mij maar wat in de lucht te aaien. Voor zover ik me kan herinneren heb ik geen dementie. Maar dat kan natuurlijk nog komen. En wat betreft psychiatrische symptomen wijs ik u graag op de keren dat ik mijn kat hoorde praten.

Ik weet wat u denkt: Joortje is een hypochondroortje. Maar ik heb mijn symptomen gegoogeld en daar staat zwart op wit dat ik bijna doodga. Ik kan trouwens iedereen met medische klachten aanraden om eens op het interweb te gaan kijken: dat is waarlijk een goudmijn van betrouwbare informatie. By the way, alleen omdat je hypochondrisch bent wil niet zeggen dat je niet óók slokdarmkanker hebt. Ik heb trouwens óók slokdarmkanker.

Kortom, ik heb sinds vandaag dus een afgrijselijke aandoening. Mijn enige troost is: Nietzsche had het ook. Ergo: ik ben als Nietzsche. Ergo: ik heb nog maar een paar goede jaren om net zulke briljante boeken te schrijven! Maar daar is poen voor nodig, mensen, veel poen.

Ik weet wat u denkt: Joortje probeert ons weer op slinkse wijze geld uit de zak te kloppen.

Afijn, dank u voor uw tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *